Krew...

Temat: A może wędzone wedliny robione w domu
Moze kogos zainteresuje własny wyrób wędlin Przedstawiam parę fotek na zachętę: Mieso po peklowaniu: [attachment=4367:wędzonki...klowaniu.JPG] Przygotowane wędzonki suszone przed wędzeniem [attachment=4368:wędzonki...ędzeniem.JPG] I tu problem, padły mi baterie w trakcie wędzenia ( tych zdjęć nie udało mi sie zrobić ) Wędzonki po wędzeniu [attachment=4369:wędzonki...wędzeniu.JPG] Wędzonki po parzeniu [attachment=4370:wędzonki...parzeniu.JPG] I smakowanie poledwicy [attachment=4371:polędwic...makowana.JPG] Niech Wam ślinka obecna będzie WaRo58
Źródło: videoaudio.pl/forum/index.php?showtopic=6416



Temat: rządzenie wedługb kaczora
http://www.animex.pl...ukty.php?mid=15 http://www.animex.pl/products/constar/kielbasapodwawelska.gif Wyjątkowa kiełbasa składająca się z surowców dobranych ze szczególną dokładnością. Dzięki ścisłej kontroli procesów wędzenia i parzenia posiada niepowtarzalny smak i aromat. Z pewnością spełni oczekiwania wszystkich, dla których kiełbasa jest ulubioną wędliną. http://www.animex.pl/img/products/constar/logo_constar.gif
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=88808


Temat: Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.
Mogę teraz powiedzieć coś od siebie na podstawie doświadczenia że wędliny wędzone w gorącym dymie i długim czasie tj; ok. 5-6 godż. które nie mają surowego środka mogą być przechowywane w takich warunkach jak moje tj; bardzo zimna lodówka ale nie mrożenie i ok. jednego miesiąca i bez żadnego parzenia. Nikomu się krzywda nie stanie a wrażenia smakowe jak w niebie! Ja pamiętam, że baaaaaardzo dawno temu (początek lat osiemdziesiatych) ojciec robił tak samo. Długie wędzenie w gorącym dymie (nawet bardzo gorącym) i wędzonki przechowywały się bardzo długo. Jedynym problemem było oczywiście wysychanie,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265


Temat: pomocy
i możesz zabrać się do wędzenia. Jak dojdziesz do tego kroku to daj znaka puszczę jakiś przepis. Kup termometr do mierzenia wody w której bedziesz parzył, bo w wędzarni masz chyba?? Jak coś niejasne to pisz. I nie stękaj że nie dasz rady, jeszcze będziesz skakał z radości. Bo każda wędlina domowa jest lepsza niż sklepowa. Cebulę to może sobie odpuść. A...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: pytanie od nowicjuszki
Czy można zrobić szynkę bez wędzenia? pewnie że można, wiele wędlin sprzedawanych w sklepach nigdy nie było w wędzarni, a smak i kolor został uzyskany sztucznie. W warunkach domowych, bez uciekania się do chemicznych sztuczek, też można obyć się bez wędzenia. Lepsza własna szyneczka, nawet nie wędzona, niż jakakolwiek kupna W parowarze nie próbowałem, ale pewnie się da. Możesz spróbować. Ale jeśli to jest Twój pierwszy raz, to zrób parzenie normalnie w garnku z wodą, 15 minut gotując, a potem parząc w 80-82 stopniach przez łącznie 50 minut /kg
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1105


Temat: Twarda wędzonka z łopatki.
Robiłem już taki wyrób trzy razy i zawsze wędlina wychodziła zbyt (zdaniem domowników) twarda. Wykonywałem następujące operacje: 1. Łopatka wieprzowa podzielona na kawałki ok. 1kg. 2. Natarcie solą peklującą w ilości 19g na 1kg mięsa. 3. Natarcie gałką muszkatłową i kardamonem. 4. Peklowanie suche przez cztery dni w lodówce. 5. Sznurowanie. 6. Obsuszanie (cała noc). 7. Wędzenie 7godzin w temp. 35-50 stopni. 8. Parzenie najpierw 100stopni na 1minutę potem temperatura wody 75-77 stopni. Gdy wewnątrz wyrobu temperatura osiągneła 70stopni koniec parzenia. 9. Studzenie w zimnej wodzie. Robione tym sposobem boczki, polędwiczki, karkówka wychodzą...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1481


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Pierwsze mięso zapeklowane, w sobotę wędzę. Peklowanie idzie bez ekscesów, żadnej piany, nieprzyjemnego zapachu czy ślizowatości. Mięsko ma fantastyczny różowy kolor. Jest nieco twardsze niż przez zapeklowaniem choć nie wiem, czy to nie wina niskiej temperatury. Moje pytanie dotyczy tego, czy po wędzeniu, wędliny zamiast parzyć mogę wstawić do nagrzanego do temperatury 70 st. (w każdym razie według zaleceń przepisu, który zakłada parzenie w wodzie) piekarnika. Temperaturę mogę ustawic precyzyjnie a z jej utrzymaniem nie ma w tym przypadku problemu - w piekarniku jest przecież termostat. Nie wiem, czy parzenie w wodzie ma jakiś szczególny walor, czy chodzi wyłącznie o stałą, okreslona temperaturę? Moje drugie pytankie dotyczy tego, jak długo wędzić? Pytam, bo jeden znajomy wędzi "cały dzień,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
Moje wczorajsze wędzenio-parzenie. Szynki , boczki i golonka z kostką obsychały całą noc i o ósmej rano wybrałem się na działkę , by rozpalić wędzarnię. Temperatura -13 , wędzarnia to beczka ... odpuściłem to sobie dając cały czas upust dla dymu . W palenisku cały czas paliło się dosyć intensywnie, a i tak temp dopiero pod koniec wędzenia podniosła się do 60 st. Z osuszaniem wędliny były w dymie 3 godz. Wyjąłem szynki a boczki i golonka dostały w ramach eksperymentu kilka gałązek świeżego świerka i dwa opakowania kulek jałowca . Palenisko zamknięte i po 15tu min. pakowanie i do domu. Parzenie.- Wędzonki wkładane do wrzątku i 10 min prawie gotowane następnie 50 min w temp. 80-82 st. Wyszły super. A zapach boczków po świerku...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Wędzenie "mirabelką"
Gonzo, Przyprawy można zaparzyć z dodatkiem cukru ( cukier powoduje ługowanie owoców - przypraw ) Parzymy na dwa dni przed peklowaniem następnie dodajemy do zaprawy peklującej lub nastrzyku. Smak należy dobrać. Intensywność smaku i zapachu maleje podczas wędzenia. Jednak delikatny bukiet smakowy i zapachowy przy niektórych wyrobach pozwala na troszkę szaleństwa smakowego. Wędliny z chlebkiem razowym czy słodowym i masełkiem podnoszą smak ... Lut, 2010 09:58 ] Podczas wędzenia drewnem niezależnie od pory roku i wilgotności drewna należy temperaturę utrzymywać w sposób stabilny. Podczas spalania się każdego drewna efektem jest duża ilość pary wodnej i dodatkowo zawartej w powietrzu. Przy nagłych zmianach temperatury para wodna najczęściej skrapla się na wędzonkach co powoduje dłuższe wędzenie kwaśny smak i okopcenie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4054


Temat: wędzenie
axel1 napisz, jakie wędliny robiłaś ( kiełbasy, szynki ?) i jeszcze z jakiego miesa dokładniej. Napisz też czy po peklowaniu je wedziłaś czy od razu podjełaś konsumpcję. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z Twojego opisu wynika, iż wędliny peklowałaś na sucho, a nie wędziłaś czyli po zapeklowaniu nie zostały poddane obróbce cieplnej (wędzenie, parzenie )itp. Czy tak? No i trzeba jeszcze uściślić ile gram peklosoli dawałaś na 1 kg mięska. Poza tym jak na proces peklowania "wędlin" miesa to 40 lub 62 godziny wydaje mi sie trochę za mało. Swoją wiedzę staram...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Skóra nie do jedzenia ( ale to ponoć normalne) nie, to nie jest normalne, na tym forum praktykujemy odwrotną kolejność obróbki kurczaków i wychodzą ok. - to znaczy parzenie, ale nie we wrzątku ale w wodzie o temp ok. 80stopni do uzyskania temp wewnątrz najgrubszego miejsca temp. 70-72stopnie, dopiero potem osuszamy i wędzimy, Kwaśne wędliny to może być efekt zbyt dużego przykrycia wędzarni, co bedzie skukować wspomnianą pirolizą Do wędzenia kurczaków lepiej unikać dębu - daje on mocny wyrazisty aromat, zależy też jaki to rodzaj dębu bo z własnego doświadczenia wiem że różnice...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Jak delikatna powinna być szynka?
Po raz trzeci już porwałem się na wyrób wędlin. Mimo braku doświadczenia z pewnością sa po prostu rewelacyjne w porównaniu z tymi kupowanymi w sklepach. Mam jednak pewną wątpliwość. Szynka wydaje ... obsuszanie i wędzenie (jakieś 4 godziny temp 30 - 40 C) i parzenie - 15 minut wrzątek, 35 minut 82 C. Szynka jest wyborna w smaku, ma piękny kolor i zapach, ... właśnie pożądna szynka powinna być lekko twarda (nie jest sucha). Pozostałe wędliny - polędwica, baleron i boczek wyszły wyśmienicie. Poprzednio polędwica nie udała się - była twarda. Powód tego był chyba prosty. Zbyt długie parzenie (tak sądzę) Będę wdzięczny za opinię - jak powinna smakowac szynka i jak ewentualnie zrobić ją lepszą następnym razem Pozdrawiam, Jacek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4313


Temat: Czy ktoś słyszał o Rol-Mięs?
...wędzić,parzyć,posmakować,a na koniec pożartować ...robić szynki i kiełbachy i mieć ubaw aż po pachy A co ty kobieto tutaj wierszem gadasz? To ja po nocy oscypki ćwiczę, dzisiaj następne mięsko zapeklowałem, a Ty tu ściemniasz, że raptem od roku moje wędlinki wcinasz? Wędzarnia powstała w 2002 roku ( zanim powstała ta stronka ) i od tej pory wędzę non - stop. zaraz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2183


Temat: Święta Wielkanocne
pis67.Ja wędzę wcześniej,bo wędlin nie parzę,robię tylko wędliny dojrzewające.Ta kiełbasa będzie dojrzewała do świąt,a jak zostanie to dalej będzie dojrzewała.2 pierwsze zdjęcia po wędzeniu w połowie lutego i 2 zrobione dziś.Takie wędliny dla MNIE smakują
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5242


Temat: Zlot 2007 - Informacje
5. Biorąc pod uwagę coraz bardziej wypełniający sie program technologiczny w dniu 25.08 (sobota), a także brak na tegorocznym zlocie kombajnu wedzarniczo-grillowego ChefPaula i Piranii, musimy chyba zrezygnować z wędzenia i parzenia pełnej porcji kurczaków. Jesli bedzie taka potrzeba, przeprowadzimy jedynie pokazowo jednowsadowe wędzenie. Pozdrowionka
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=956


Temat: Szynki według mojego przepisu
wiśnia gruszka i bukiem przez 5 godzin do godziny 12 w temp ok 70-80 stopni na ostanie 15 min wędzenia dodaje jałowca dla uzyskania aromatu szynek NIE parze !!!czekam na komentarze...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5199


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
To ja też się tutaj podepnę Wyroby wprawdzie nie pierwsze (choć jedne z pierwszych ) - za to pierwsze świąteczne. Wczorajsze wędzenie przebiegało tak: - 13kg mięsa, głównie schab, do tego ... sekund zanurzyła we wrzątku, bo nie była pewna jak się parzy... Tak, wystarczyło do mnie zadzwonić... - ociekanie całonocne (20st.C., jakieś 11h) - wędzenie dymem ciepłym (drewno wiśniowe): niemal stałe 30-35st.C. ... wędliny po wędzeniu NIE były parzone. Wizualnie prezentuje się to tak: Ociekanie (jak widać, wędliny wiszące bliżej mają naturalny kolor, dalsze są bladoróżowe - to te z wrzątku) Osuszanie (symboliczne, nocne ociekanie powinno załatwić sprawę chyba?) Wędzenie Efekt końcowy Wizualnie nie mam żadnych zastrzeżeń, kolor zewnętrzny śliczny, wewnątrz mięso ładnie (równo) wybarwione. Aromat też bardzo przyjemny. Słoność idealna. Tylko suche Jak na moje oko to co najmniej o połowę krócej trza by było wędzić, a później parzyć. Da się jeszcze jakoś na to zaradzić? Myślałem właśnie o parzeniu, tym bardziej, że Maxell pisze:...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Gdzie kupujecie mięso?
... wyrobu, co świadczy o znajomości fachu. Gdyby to było proste, to w Polsce i nie tylko, pełno byłoby róznego rodzaju specjalistów od wędlin, a tak, naprawdę dobrych, mozna policzyć jednostkowo. Nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=686


Temat: Święta Wielkanocne
.Ja wędzę wcześniej,bo wędlin nie parzę,robię tylko wędliny dojrzewające. A białej kiełbaski na Wielkanoc nie robisz . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5242


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
... cześc najbardziej popularnych przepisów bo co by to było gdyby z jakiś powodów ta stronka znikneła to co ja bym począł,wędlin kupowanych już nie tknę. Pozdrawiam i życzę powodzenia i dalszego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561


Temat: Nic mi nie smakuje...
mieso smaczniejsze, mowa tu o przynajmniej 6 godzinach. Z tego wynika, że dym powinien mieć kilkadziesiąt stopni, a mięso przez długie godziny powinno się dać dotknąć, nie powinno parzyć. Na sam...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=36842


Temat: Parówki
Bogusiu, dla przeciwwagi przepis ze str www.Wędliny domowe.pl , autor BonAir . polecam ja np nie zjem białej kiełbasy ze sklepu wiec robię sama , jako i kaszankę , któą uwielbiam ... nadziewanie, osadzanie, osuszanie, wędzenie, parzenie i studzenie. Wynik przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! Po raz pierwszy udało nam się uzyskać wyrób o takiej "prawdziwej, parówkowej" konsystencji! Dzieciaki wcinają JAK GUPIE! PS. Po...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=72247


Temat: Prawdziwie dobra tradycyjna szynka powinna "płakać"
małe masarnie, dla których taka promocja nie przyniesie dużych korzyści - wyjaśnia wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia, który uczestniczył w certyfikacji wędlin. - Skosztowałem szynki rolki i zapewniam, że jest znakomita. Wczorajsza certyfikacja ma przyczynić się do popularyzacji wyrobów mięsnych wyprodukowanych w oparciu o tradycyjne receptury oraz technologie. Dlatego tak ważny jest skład wędliny, gdzie nie ma miejsca na sztuczne ulepszacze. Dozwolone są tylko naturalne przyprawy. - W ten sposób chcemy przypomnieć tradycję, gdzie po latach kupowania tanich, ale wątpliwych wędlin z wypełniaczami, przyszedł czas na celebrację smaku - objaśnia Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiego ... wskazówką podczas zakupów. To mają być wędliny do jedzenia, a nie tylko sprzedania. Certyfikat nadawany jest na rok, a jego posiadacze są poddawani wyrywkowym kontrolom jakości wyrobów przez specjalną komisję. Certyfikaty zostaną wręczone 19 marca. Wczoraj, jak co roku, komisja oceniała wygląd i cechy próbek wędlin oraz ich smak. Podczas tegorocznej edycji zgłoszone wyroby zostały lepiej ocenione niż rok temu. - Poziom jakości wędlin był wyrównany. Były co prawda przypadki, gdzie brakowało majeranku w kiełbasie polskiej , zdarzyła się też kiełbasa z dodatkiem barwnika - przyznaje prof. dr hab. Włodzimierz Dolata z Instytutu ... mogą zmylić klienta. A nazwa nie zawsze idzie w parze z jakością. - To niestety nadal skutek braku jednolitych norm. Często ze 100 kilogramów mięsa otrzymuje się 140 proc. gotowego produktu, ... czyli "zapłakać". Z kolei barwienie wędlin skraca czas jego wędzenia, a co za tym idzie, koszty produkcji. To wszystko sprawia, że klient otrzymuje towar za znacznie niższą cenę. Dzięki zaś barwnikom...
Źródło: poznaniacy.com/viewtopic.php?t=334


Temat: Moje pierwsze wyroby... po prostu musze się pochwalić.
No i poczyniłem drugie wędzenie. Kupiłem troszkę mięska, głównie karkówka, trochę schabu i boczek. Zapeklowałem sposobem Szczepana i zostawiłem w lodówce na 5 dni. Po tym czasie zapakowałem wszystko w siatki. ... to idzie. Wyroby powędrowały na całą noc do lodówki żeby sobie obciekły Następnego dnia, rano była paskudna pogoda, myślałem, że z wędzenia nic nie będzie Lało jak z cebra (tak, to jest deszcz a nie śnieg) ale cóż myślę, że wędliny nie mogły dłużej wisieć w lodówce (a może mogły? Nie wiem?) Chciał, nie chciał rozpaliłem wędzarnie i po godzinnym wygrzewaniu włożyłem wyroby do środka. Po godzinnym obsuszaniu wyglądały tak: A po czterech godzinach wędzenia tak: Jeszcze tylko parzenie i już gotowe do konsumpcji (nie, jeszcze nie, muszą trochę ostygnąć!) W chwili kiedy...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2420